Konsertbilde fra Victoria Nasjonal Jazzscene

Jazz

I løpet av mange år med jazzlinje på Sund folkehøgskole har det blitt utviklet et grundig og selvutviklende læringsmiljø, hvor samspill, musikalitet og håndverk er hovedfaktorene i undervisningen.

Mange av dagens beste rytmiske musikere har et år på Sund folkehøgskole, og det er ikke tilfeldig. Her får man jobbe konsentrert med allerede flinke studenter og engasjerte lærere.

Metodikken som ligger til grunn for undervisningen er praktisk og gehørbasert, hvor veien mellom det man hører, det man ønsker å spille og håndverket for å utføre er kortest mulig. Tiden som brukes er kostbar, og vi ønsker at resultatene skal oppnås hurtig og konstruktivt. Derfor er vi nødt til å tilrettelegge læreplan for hver enkelt elev, gruppevis og instrumentvis.

I korte trekk:

 • Dyktige lærere og medelever
 • Samspill og improvisasjon
 • Gehørbasert læring
 • Utvikle eget uttrykk

Mer om linja

Faglig opplegg

Samspillet og dynamikken i klassen er avgjørende for at året på Sund folkehøgskole skal bli optimalt. Vi setter sammen en klasse med musikere som vi mener kan utfylle hverandre best mulig, og vi setter stor pris på at det tas mye initiativ innad i gruppen til å lage turnéer, konsertserier, jammer osv.

Lærere og gjestelærere

Hovedlærere på Jazzlinja skoleåret 2022-2023 er bassist Ola Høyer og saksofonist Mona Krogstad. Begge er utøvende musikere i tillegg til å brenne for en god jazzlinje på Sund Folkehøgskole.

I løpet av året hentes det inn gjestelærere som har workshops, seminarer og instrumentalinnføring. Disse hentes inn etter behov og etter ønske fra elevgruppen.

Vi samarbeider med Jazzlinja i Trondheim. En uke i året kommer fjerdeklasse på konservatoriet til Sund folkehøgskole, hvor vi lærer av hverandre og møtes til samspill. Nærheten til Trondheim gjør også at vi har mange konserter og mange gjestelærere fra miljøet der.

Jazzklubb, festival og turné

Inderøy Jazzforum har konserter nesten hver uke og er en av Norges mest spennende jazzklubber. Der spiller kun artister av internasjonal klasse. Konsertene legges opp etter skoleåret på Sund folkehøgskole. Jazzelevene er ofte med på å arrangere konsertene.

På våren kommer Soddjazzfestivalen hvor jazzklassen er med som arrangør og dugnadsgjeng.

Les Audun Vinger sin anmeldelse av Soddjazz 2024 på jazzinorge.no →

Reis på turné sammen

Hvert år drar jazzlinja på en to ukers turné, hvor alt arrangeres av klassen, og tøylene er frie. Dette pleier å være et av høydepunktene i året og er kanskje mest læringsrike perioden. Elevene lager først og fremst en konsert, men lærer også hvordan man booker en turné, søker støtte og setter opp en turnélogistikk. På Sund folkehøgskole skal man få en innføring i musikeryrket, med alt som følger med.

Her finner du facebook-siden til Sundship– jazzklassens norgesturné 2020 →

Studietur til europeiske storbyer

i 2022 reiste jazzlinja på studietur til Hellas og Serbia. Med seg på reisen i Serbia hadde de musiker Jovan Pavlovic, opprinnelig fra Serbia men nå bosatt i Norge. Studieturen inspirerer, og musikken, opplevelsene og det faglige står i fokus. Det er workshop, konserter og jamming på klubber i Beograd om kvelden. Vi blir kjent med nye kulturer og møte engasjerende mennesker.

Tidligere har jazzklassen vært på studietur i Brasil. Her er en video laget av elev David Phan fra studiereisen til Brasil i 2019:

Ola Høyer
Lærer

Ola Høyer er lærer på jazzlinja og spiller kontrabass. Ola er en av jazznorges beste kontrabassister, og spiller blant annet i Cortex og Honest John. Han har også utstrakt samarbeid med andre jazzmusikere, blant andre Anja Lauvdal og RadioLaria.

Ola er bergenser, og har selv vært elev på Sund folkehøgskole. Han har utdannelse fra jazzlinja ved NTNU i Trondheim, og bor i Bergen.

e-post+47 928 29 514
Mona Krogstad
Lærer

Mona Krogstad er en saksofonist, komponist og pedagog fra Trondheim. Hun har utdannelse ved jazzlinja på NTNU og Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Mona har mange jern i ilden, og spiller i band som JUNO, Superspreder og Ladybird Orchestra. Hun er også produsent i Trøndelag Big Band.

Mona synes musikk er en av de vakreste formene for kommunikasjon, og det vises!

E-post+47 450 76 942

Dette skoleåret har vært helt supert. Jeg har hatt en enorm forbedring på instrumentet mitt og blitt mye tryggere på samspill, men det beste med dette året var egentlig alt det andre. Jeg har lært så mye om ting jeg ikke viste jeg ville lære om.

Brede Sørum

Jazz

Elevenes årsplan Sund folkehøgskole 2024–2025

Siste skoledag skoleåret 2024–25 er torsdag 16. mai 2025

Årsplan Sund folkehøgskole 2024-2025

Helårslinje 2024–25

Kr 139 500,-

Skolepengene inkluderer:

 • Overnatting i dobbeltrom på Sund fhs
 • All mat på Sund fhs (fire måltider per dag) – vi tar ikke ekstra betalt for spesielle dietter, vegetar- eller veganmat
 • Studiereisen – faglig opplegg, overnatting, mat og transport er inkludert
 • Felles skoleturer og ekskursjoner
 • Trådløst nett, kopiering og utskrift til undervisning
 • Bruk av gymsal, treningsrom, øvingsrom, fotostudio, mørkerom
 • Bruk av vaskemaskiner og tørketrommel
 • Utgifter til de aller fleste valgfag
 • Transport i forbindelse med undervisning
 • Administrasjonsgebyr på kr 2 500,-

All undervisning er gratis.

Skolepengene inkluderer ikke:

Det meste av materialer vi bruker i undervisninga er inkludert. Hvis du derimot vil lage noe annet/mer/større enn det det er lagt opp til fra lærerens side må du regne med å ta den ekstra utstyrskostnaden selv.

 • Depositum for nøkkel og bruk av utstyr på kr 1 300,-
 • Enkeltromstillegg på kr. 5 850,- (650 i mnd. i 9 måneder)
 • Lommepenger til personlig forbruk

Lån og stipend fra Lånekassen

Som elev på helårslinjer på Sund folkehøgskole har du rett til studiestøtte fra Statens lånekasse.Skoleåret 2023–2024 får du som er elev totalt 125 370 kroner i stipend og lån fra Statens Lånekasse. Av dette gjøres 40%, det vil si 50 148,- kroner, om til stipend når du har gjennomført skoleåret. Hvis du er elev på halvårskurs, får du halve lånebeløpet. 

Nye satser fra Lånekassen

For skoleåret 2024–25 (fra høsten 2024) kan du få utbetalt inntil kr 137 907* fra Lånekassen. 60 prosent av denne summen er lån, 40 prosent er lån som kan blir omgjort til stipend når du får godkjent året ditt på folkehøgskole.

*Lånekassen oppdaterer ikke sine satser før i mars 2024.

Les mer om lån og stipend hos www.lanekassen.no.
Så snart du har fått plass på Sund folkehøgskole, kan du søke om stipend og lån på www.lanekassen.no.

Opptak på Jazzlinja

På jazzlinja ved Sund folkehøgskole bør du ha gode ferdigheter på instrumentet og lyst til å spille jazz og annen improvisert musikk. Opptaket skjer på bakgrunn av innsendte demolåter, personlig søknad og instrumentsammensetning i klassen.

 • Vi har ikke en søknadsfrist, og du kan søke hele året. Vi begynner opptaket fra 1. februar, og tar opp elever så lenge det er plass på linja. Det kan være lurt å søke før 1. februar!
 • Skriv litt om din bakgrunn, musikalske erfaring, og forventninger/motivasjon for å gå på Sund. Du kan evt. legge ved attest fra lærer (kan lastes opp til samme sted som demolåtene).
 • Last opp to låter hvor det du spiller eller synger kommer tydelig fram. Opptaket trenger ikke å ha høy lydkvalitet. Lydfilene sendes digitalt. I søknaden oppgir du en e-postadresse. Når vi har mottatt søknaden sender vi deg en lenke til stedet hvor demolåtene skal lastes opp.
 • Når du har søkt er fristen for å sende inn demo 10. januar. Søker du etter denne datoen, ber vi deg sende demo snarest mulig.

Øvrige opptakskriterier:

 • Aldersgrense 18 år, unntaksvis 18 år før studiereisen
 • Vi tar opp elever så lenge det er plass på linja du søker
 • Vi legger vekt på motivasjon og interesser

Søknad

 • Send en elektronisk søknad
 • Vi svarer deg så raskt vi kan
 • Skriv litt om deg selv og hvorfor du vil begynne på Sund
 • Det er lurt å søke tidlig selv om vi ikke begynner opptaket før 1. februar

Jazz
No results!
 • Instrumenter på jazzlinja

  Alle elevene på jazzlinja må ha med egne instrumenter og forsterkere.

  Dette gjelder kun instrumentalister. Sangere trenger ikke å ha med noe utstyr.

  Pianister som vil bruke andre instrumenter enn akustisk piano/flygel må ta med dette selv.

 • Prøv vår side for spøsmål og svar (FAQ)

Hva sier tidligere elever

Jeg vet ikke om jeg tør å påstå det, men jeg har lært ting jeg aldri kommer til å glemme, som overhodet ikke har noe med musikk å gjøre. Toleranse ovenfor forskjellige mennesker, tålmodighet og forståelse. Jeg har fått bekreftet hvem jeg er og mine verdier. Ikke bare hos andre, men også i meg selv.
Torbjørn Kamfjord Eriksen
Jazz