Kunstfoto Japan

Fordyp deg i fotografiet som kunstform! Vi søker å utdanne uredde fotografer teknisk, innholdsmessig og estetisk. Bruk et år på å lære om og forstå kunstfotografiet via et praktisk skoleår. Du lærer grunnleggende og avansert fototeknikk, studioarbeid og sjangerforståelse.

Vi ser nærmere på hvordan fotografiet kan brukes til å mene noe, vise noe og bety noe. Innhold og estetikk i skjønn forening. Vi har digital undervisning, men også valgfag mørkerom og analog fotografering, så du kan utforske det også. Året er preget av stor frihet. Her kan utvikle deg som fotograf og lage en portofolie du kan bruke til for eksempel søknader til høyere foto- og kunstutdanninger. Du kan komme uten forkunnskaper eller som øvet fotograf.

I korte trekk:

  • Lag en portfolie av høy kvalitet
  • Sjangerforståelse
  • Teknisk og estetisk forståelse
  • Studietur til Japan

Sosiale medier for linja Kunstfoto Japan

Mer om linja

Dette skal vi jobbe med:

Året starter med undervisning i kamerateknikk, komposisjon, bilderedigering, lys-forståelse og alt du trenger for å kunne bruke kamera til å uttrykke deg. Vi fortsetter så med å gå inn i sjangeren kunstfotografi og ser på de ulike innfallsvinklene vi kan ha til faget.

Dagene er preget av stor frihet og vi oppfordrer deg til å jobbe interdisiplinært. Så om du vil se nærmere på kollasj (collage), tegning og video står du fritt til dette. Vi tar turen ut på “locations”, besøker gallerier og institusjoner og viser frem arbeidene våre ved å stille ut. Vi bruker samtalen i klassen som metode for å utvikle deg som fotograf i et støttende klassemiljø.  

Gjennom introduksjoner til fotografer og måter å tilnærme seg faget på får du utviklet et fotografisk språk og øvelse i å gjenkjenne og reprodusere kunstneriske uttrykk. Vi har en nydelig utsikt fra klasserommet, mørkerom og velutstyrt studio som legger til rette for faglig fordypning. Vi tar på oss kundeoppdrag og stiller ut våre arbeider som en del av timeplanen. Her legges det til rette for at du kan være i praksis løpet av skoleåret slik at du får prøvd deg innen faget også utenfor Sund. Du har stor påvirkning på timeplanen og er med på å skape ditt eget skoleår. 

På Sund får du møte medelever med forskjellige interesser. Vi har 7 veldig ulike linjer som vi mener er en styrke for fotolinja! Du hører Jazz fra vinduene, Internasjonal politikk og Solidaritet Latin-Amerika debatterer, vi har dessuten linjer som Historisk håndverk, Regnskog Amazonas og Street food. Dette gir en hverdag som gir mulighet for å lære om mer enn fotografiet, her er lærere og elever med bred kunnskap som brukes i fellesfag og valgfag. Felleskapet næres og vi jobber for en skolehverdag som utfordrer og engasjerer.

Vi er en gammel folkehøgskole som setter skoleslagets verdier, samtaler i øyehøyde og medvirkning høyt 

Studietur til Japan

Vi reiser til Japan som studiereisemål i 3 uker. Her får du bli kjent med en sterk visuell kultur og får anledning til å skape et fotografisk prosjekt i en kultur som oppleves som annerledes og inspirerende. Vi lager turen sammen. Japan byr på gallerier, inspirerende gater, mat, karaoke og slitne bein.

Vi er ute store deler av dagen og utforsker hva Tokyo har å by på.

Vi legger stor vekt på at du skal få jobbe med å utvikle en portfolie av høy kvalitet gjennom året. Noen av disse bildene bruker vi blant annet til å lage utstillinger av ulike varianter, publisere i lokalavisa og mot slutten av året lager vi et felles fotomagasin.

Magasinene viser mye av det vi jobber med og som du kan lære i løpet av et år på fotolinja på Sund.

Her kan du se fotomagasinet elevene laget skoleåret 2022–23:

Fotolove

Foto er lidenskap 
Foto er gehør 
Det er tilstedeværelse 
Glede og nysgjerrighet 
Foto er lyd 
Foto er det du tar med deg til søkeren 
Det er alt du har lest, hørt, følt 
Foto er å ta seg selv i nakken og løfte kamera hver dag 
Det er kunst. Dokumentasjon og alt imellom 
Det er postkort 
Landskap 
Eventyr 
Limet mellom folk 
Foto berører 
Foto selger 
Foto er engasjement 
Fotolove/sundfhs

Janne Amalie Svit

Læreren vår har 6 års utdannelse innen faget fra England og Norge og har drevet egen fotovirksomhet i årevis. Janne arbeider med eget arbeid (se jannesvit.com) ved siden av å undervise og har hatt kurs og workshops på fagskoler og for det private næringslivet i tillegg til å jobbe på Sund. Janne brenner for faget!

InstagramE-post+47 471 78 897

Vi hadde ein flott klasse og ein utrolig dyktig og varm lærer i Janne. Vi fikk dele så mange fantastiske augeblikk med kvarandre som eg er så lykkelig for eg har no. Det å få dele Japan med ein så flott gjeng er eg så glad for at eg fikk gjere!

portrett

Jakob Brandal Østringen

Fotolinja

Elevenes årsplan Sund folkehøgskole 2024–2025

Siste skoledag skoleåret 2024–25 er torsdag 16. mai 2025

Helårslinje 2025–26

Kr 152 000,-

Skolepengene inkluderer:

  • Overnatting i dobbeltrom på Sund fhs
  • All mat på Sund fhs (fire måltider per dag) – vi tar ikke ekstra betalt for spesielle dietter, vegetar- eller veganmat
  • Studiereisen – faglig opplegg, overnatting, mat og transport er inkludert
  • Felles skoleturer og ekskursjoner
  • Trådløst nett, kopiering og utskrift til undervisning
  • Bruk av gymsal, treningsrom, øvingsrom, fotostudio, mørkerom
  • Bruk av vaskemaskiner og tørketrommel
  • Utgifter til de aller fleste valgfag
  • Transport i forbindelse med undervisning
  • Administrasjonsgebyr på kr 2 500,-

All undervisning er gratis.

Skolepengene inkluderer ikke:

Det meste av materialer vi bruker i undervisninga er inkludert. Hvis du derimot vil lage noe annet/mer/større enn det det er lagt opp til fra lærerens side må du regne med å ta den ekstra utstyrskostnaden selv.

  • Depositum for nøkkel og bruk av utstyr på kr 1 300,-
  • Enkeltromstillegg på kr. 5 850,- (650 i mnd. i 9 måneder)
  • Lommepenger til personlig forbruk

Lån og stipend fra Lånekassen

Som elev på helårslinjer på Sund folkehøgskole har du rett til studiestøtte fra Statens lånekasse (hvis du er norsk statsborger).

Skoleåret 2024–2025 får du som er elev totalt 137 900 kroner i stipend og lån fra Statens Lånekasse. Av dette gjøres 40%, det vil si 55 160 kroner, om til stipend når du har gjennomført skoleåret og fått det godkjent. Hvis du er elev på halvårskurs, får du halve lånebeløpet. 

Les mer om lån og stipend hos www.lanekassen.no.
Så snart du har fått plass på Sund folkehøgskole, kan du søke om stipend og lån på www.lanekassen.no.

Vi har ikke en søknadsfrist, og du kan søke hele året. Vi begynner opptaket fra 15. november, og tar opp elever så lenge det er plass på linja.

Opptakskriterier:

  • Aldersgrense 18 år, unntaksvis 18 år før studiereisen
  • Vi tar opp elever så lenge det er plass på linja du søker
  • Vi legger vekt på motivasjon og interesser

Søknad:

  • Send en elektronisk søknad
  • Vi svarer deg så raskt vi kan
  • Skriv litt om deg selv og hvorfor du vil begynne på Sund
  • Det er lurt å søke tidlig selv om vi ikke begynner opptaket før 15. november

Kunstfoto Japan
No results!

Hva sier tidligere elever

Året på Sund var virkelig viktig for meg. Jeg trengte tid til å fylle med det jeg ville, tid til å prøve noe nytt uten å være redd for å feile.

Året på Sund kan bli akkurat det du trenger det skal være, det ble det i hvertfall for meg!
Ida Marie
Fotolinja