Helårslinje

Internasjonal politikk Nepal

Ønsker du en bedre forståelse av verden, eller kanskje du vurderer å jobbe internasjonalt? Fire ukers studiereise til Nepal for å lære mer om de viktige temaene og sette ting i perspektiv.

Forstå verden 

I en verden der viktige hendelser har kort levetid i media og mange sloss om vår oppmerksomhet, er det viktig å gjenkjenne de store og viktige linjene, og forsøke å forstå hvorfor verdens land og ledere handler som de gjør. 

Hva i historien spiller inn, hvilke forhold og regler styrer dem, og hva ønsker de egentlig å oppnå? Med kunnskap kan vi utfordre de grunnleggende årsakene til fattigdom og krig, og finne vår måte å bidra positivt på. Vi bekjemper motløshet med kunnskap og konkrete eksempler på ting som nytter. 

 

Variasjon i undervisning og metode 

Det er mange veier til engasjement og læring. Inspirerende foredrag, spontane og forberedte diskusjoner, film, prosjekter og informasjonsarbeid er bare noen av måtene vi lærer på. Det er viktig med variasjon og å utforske nye måter å jobbe på og utfordre oss selv. 

Om verden fremstår kaotisk kan turer i skogen, på fjellet og på havet være fine avbrekk i løpet av dette året, og årene som kommer. Tur er del av metoden på linjen fordi det gir variasjon og mestring er viktig. Vi bruker naturen som klasserom. 

På korte turer nå og da gjennom året, lærer vi også praktiske ferdigheter for opplevelser og mestring, samt å sette pris på naturen vi er så avhengige av. Tur er også en fin arena for å fokusere på, og diskutere, det som opptar oss, ha det fint og bli bedre kjent. 

Studiereisen på høsten går til Nepal. På våren drar vi til Oslo og København. 

I korte trekk:

  • Du får internasjonal erfaring
  • Kunnskapsrike og engasjerte foredragsholdere
  • Tverrfaglig og inspirerende miljø
  • Kunnskap uten eksamenspress
  • Elevdemokrati
  • Fire ukers studiereise til Nepal

Sosiale medier for linja Internasjonal politikk Nepal

Mer om linja

Arbeidsformer

Det er mange veier til engasjement og læring. Inspirerende forelesere, spontane og forberedte diskusjoner, film, studiebesøk og informasjonsarbeid er bare noen av måtene vi tilegner oss stoff på. Variasjon er viktig, og det er viktig for oss å også utforske nye måter å jobbe på og utfordre oss selv. Friluftsaktiviteter gjør oss bedre kjent med hverandre og oss selv, og er velkomne avbrekk fra klasserommet. 

Etterarbeid og turné

Studieturen utgjør en viktig del av undervisningen på linja, og derfor bruker også mye tid på å bearbeide og bruke det vi har opplevd. En stund etter hjemkomst, i sammenheng med vinterferien, reiser vi på turné til skoler, institusjoner og organisasjoner i en ukes tid for å mangfoldiggjøre det vi har lært på studiereisen. Derfor må vi organisere og bearbeide inntrykkene etter reisen på en ordentlig måte, og studiereiseturneen representerer et fint punktum for reisen.

Andre prosjekter

I hele linjas levetid har vi hvert år forberedt og gjennomført en markering av Holocaustdagen i samarbeid med Falstadsenteret. Stedet var en nazistisk fangeleir, og er nå et minnested og menneskerettighetssenter i Midt-Norge. Her får vi sjansen til å jobbe med Holocaust, som er en viktig del av forhistorien til opprettelsen av FN, men også med aktuelle tema knyttet til menneskerettigheter, ekstremisme og internasjonal rett.

Studiereise til Nepal i 4 uker

Studiereisen utgjør en stor del av året på linja og har vært et eventyr hvert år. Vi jobber mye med den i for- og etterkant, og selve reisen er på fire uker. Vi reiser til nye og forskjellige land og områder hvert år, og opp gjennom åra har vi vært like mange ganger i Afrika som i Asia. 

I skoleåret 2025-26 reiser vi til Nepal. Reiserute, opplegget og innholdet på studiereisen lager vi når dere kommer, basert på hva som er aktuell tematikk i landene og hva vi sammen har lyst til.

Elevdemokrati i praksis

Ved reisen start har vi en grov reiserute, noen møter og litt program klart, men det meste av tiden fyller vi mens reisen utspiller seg. Siden vi som oftest reiser til steder hverken lærer eller elever har vært før, har samtaler med folk vi treffer viktige for å finne ut hva som er relevant og spennende for oss å oppleve.

Eierskap til reisen

For å kunne oppnå dette er det også viktig å være fleksibel med tanke på transport og overnatting, så alt det ordner vi etter hvert. Opplegget er utfordrende og givende da alle i gruppa er med å bestemme hvordan reisen blir, og med egen innsats blir både læringsutbytte og opplevelsene store. Tidligere kull har sagt de er stolte av reisen de har fått til, og de føler et sterkt eierskap til det de har vært med på. 

Fra ambassade til aktivister

Som regel besøker vi den norske ambassaden, noen FN-organisasjoner og norske og lokale frivillige organisasjoner. Møter med folk i vertsfamilier eller i lokale foreninger, inspirerende aktivister eller helt alminnelige ungdommer gir ofte de mest minneverdige og hyggelige opplevelsene. Vi finner også tid til safari, fjellturer, strandliv, severdigheter eller det som er tilgjengelig og som kan friste. Vi reiser en god del i løpet av turen for å få et godt innrykk av landet, og noen ganger har vi krysset grenser og besøkt flere naboland for å kunne sammenligne kultur, styresett osv.

Jakob Steenberg Thompson
Lærer

Jakob har jobbet som juniorekspert for FAO i Kambodsja og ved hovedkontoret i Roma. Han har lang erfaring med å studiereiser til mange ulike land. I tillegg til stor interesse for internasjonale spørsmål og politikk, er han opptatt av trening og friluftsliv, og er ski- og kajakkinstruktør.

Facebook+47 901 44 101E-post

“Å søke på Sund folkehøgskole var definitivt en av de beste avgjørelsene jeg har tatt. I løpet av året på FN og internasjonal politikk fikk jeg både utviklet mitt perspektiv på verden og meg selv, mye takket være de gode diskusjonene vi hadde i klassen, og læreren vår Jakob som kan absolutt alt” 

Personportrett

Milene

Elevenes årsplan Sund folkehøgskole 2024–2025

Siste skoledag skoleåret 2024–25 er torsdag 15. mai 2025

Helårslinje 2025–26

Kr 149 000,-

Skolepengene inkluderer:

  • Overnatting i dobbeltrom på Sund fhs
  • All mat på Sund fhs (fire måltider per dag) – vi tar ikke ekstra betalt for spesielle dietter, vegetar- eller veganmat
  • Studiereisen – faglig opplegg, overnatting, mat og transport er inkludert
  • Felles skoleturer og ekskursjoner
  • Trådløst nett, kopiering og utskrift til undervisning
  • Bruk av gymsal, treningsrom, øvingsrom, fotostudio, mørkerom
  • Bruk av vaskemaskiner og tørketrommel
  • Utgifter til de aller fleste valgfag
  • Transport i forbindelse med undervisning
  • Administrasjonsgebyr på kr 2 500,-

All undervisning er gratis.

Skolepengene inkluderer ikke:

Det meste av materialer vi bruker i undervisninga er inkludert. Hvis du derimot vil lage noe annet/mer/større enn det det er lagt opp til fra lærerens side må du regne med å ta den ekstra utstyrskostnaden selv.

  • Depositum for nøkkel og bruk av utstyr på kr 1 300,-
  • Enkeltromstillegg på kr. 5 850,- (650 i mnd. i 9 måneder)
  • Lommepenger til personlig forbruk

Lån og stipend fra Lånekassen

Som elev på helårslinjer på Sund folkehøgskole har du rett til studiestøtte fra Statens lånekasse (hvis du er norsk statsborger).

Skoleåret 2025–2026 får du som er elev totalt 151 700 kroner i stipend og lån fra Statens Lånekasse. Av dette gjøres 40%, det vil si 60 680 kroner, om til stipend når du har gjennomført skoleåret og fått det godkjent. Hvis du er elev på halvårskurs, får du halve lånebeløpet. 

Les mer om lån og stipend hos www.lanekassen.no.
Så snart du har fått plass på Sund folkehøgskole, kan du søke om stipend og lån på www.lanekassen.no.

Vi har ikke en søknadsfrist, og du kan søke hele året. Vi begynner opptaket fra 15. november, og tar opp elever så lenge det er plass på linja.

Opptakskriterier:

  • Aldersgrense 18 år, unntaksvis 18 år før studiereisen
  • Vi tar opp elever så lenge det er plass på linja du søker
  • Vi legger vekt på motivasjon og interesser

Søknad:

  • Send en elektronisk søknad
  • Vi svarer deg så raskt vi kan
  • Skriv litt om deg selv og hvorfor du vil begynne på Sund
  • Det er lurt å søke tidlig selv om vi ikke begynner opptaket før 15. november

Internasjonal politikk Nepal
No results!

Hva sier tidligere elever

Et år hvor jeg fikk vokse, puste og lære i mitt eget tempo. Jeg fikk tid og rom til å reflektere og bearbeide forskjellige ting. Og da kunne jeg blomstre i full fart, rolig fart og i ulike retninger.
Sandra