Historisk håndverk
Har du stor skaperlyst, eller liker du å utforske og å lære nye ting? På Historisk Håndverk lærer du tradisjonelt håndverk som lafting, smiing og veving. Undervisninga foregår i flotte omgivelser i verkstedene på middelaldergården Stiklastadir, og i verkstedet på skolen. Vi drar på to studiereiser, en i Norden og en i Norge.
Bred kompetanse
Du får ei bred innføring i historisk håndverk. Du lærer også om naturens ressurser og middelalderkulturen gjennom praktisk arbeid. Ofte driver vi med en teknikk i ei ukes tid, før vi neste uke holder på med noe annet. Noen ting, slik som veving på vevstol og smiing bruker vi lengre tid på. Du har mulighet til å bruke verkstedet på skolen på kveldstid og i helgene. Lærerne har god kompetanse innenfor flere felt slik som tekstil og skinn, tømring, smiing og trearbeid. Elevenes interesser tas i betrakting når man legger planer for året, noe som resulterer i morsomme prosjekter som fremstilling av tekstil fra brennesle og fiskeskinnsgarving.
Vi går ofte tur i skogen, gjør opp ild på gammelt vis og finner materialer som vi kan bruke. Slik lærer du å bruke naturressurser til å plantefarge garn, lage buer og verktøy, og du lærer å finne materialer til prosjekter du selv har lyst til å prøve deg på.
Samarbeid med Stiklestad Nasjonale Kultursenter
Vi prøver oss på middelalderens tekstilteknikker, blant annet nålebinding og brikkevev. Undervisningen foregår både på Sund og på Stiklestad, som ligger et kvarter unna skolen. På middelaldergården Stiklastadir jobber vi både ute, i de ulike verkstedene, og i langhuset, som er en rekonstruksjon av vikingenes gildehall og boligdel. Der får vi også muligheten til å bo og leve.
Fotograf: Eric Roy Brandvik-Hansen, Sofie Røssland Berrefjord og elever ved linja.