Smia

Historisk håndverk (halvårskurs vår 2025)

Halvårskurs Historisk håndverk er linja for deg som er glad i å lage ting med hendene, og som er nysgjerrig på å utforske forskjellig håndverk. Her får du holde på med tradisjonelt håndverk slik som smiing, trearbeid og veving. Vi lager verktøy, holder på med skinnsøm og lærer å bruke det vi har og det vi finner i naturen. Undervisninga foregår både i flotte omgivelser i verkstedene på middelaldergåden Stiklastadir og på skolen.

Her forteller Leah om Historisk Håndverk, gir et fint innblikk uavhengig om du går halvårskurs høst, vår eller årskurset.

Dette er ei allsidig linje hvor du får jobbe med både tre, metall og tekstil. Ofte holder vi på med en teknikk ei ukes tid før vi jobber med noe annet uka etter. Enkelte ting bruker vi mer tid på. På denne måten får du prøvd deg på veldig mye i løpet av våren, og kanskje finner du en teknikk eller et material du virkelig forelsker deg i. Selv om vi har noen tanker om hva våren skal innebære tilpasser vi innholdet i undervisninga etter interessene hos elevene.

Undervisninga foregår både på skolen og på middelaldergården Stiklastadir. Der er vi både i langhuset, ute og i de ulike verkstedene. Vi skal også bo og leve i langhuset, som er en rekonstruksjon av et hus fra vikingtid, med både gildehall og boligdel. Her får du virkelig kjenne på hvordan det var å leve for 1000 år siden.

Du har tilgang på verkstedet på klasserommet på kveldstid, så du har mye tid til å jobbe med det du liker aller best.

I korte trekk:

 • Smiing, lafting, veving
 • Naturmaterialer og gjenbruk
 • Samarbeid med Stiklestad
 • Dyrke dine håndverkinteresser
 • Studiereise i Norge

Sosiale medier for linja Historisk håndverk

Fotograf: Eric Roy Brandvik-Hansen, Sofie Røssland Berrefjord og elever ved linja.

Mer om linja

Dette er noe av det vi skal gjøre i løpet av våren

Metallarbeid: smiing og tinnstøp

Linjelærer Øystein er opptatt av ildens magi, og på Stiklestad får du smi på den tradisjonelle måten. Du får smi smi deg et fyrstål og kanskje et knivblad, og lærer grunnleggende smiteknikker og herding.

Du får lære støping av tinn i sandform. På denne måten kan du lage små smykker og lignende.

Veving

Å veve er å leve! Ihvertfall er det ganske tilfredstillende å trylle fram flotte belter og bånd med brikkevev. Dette er en teknikk som krever lite utstyr og plass, og er fin å ha med seg inn på studenthybelen. Du vil også få sjansen til å veve på flatvev om du har lyst.

Trearbeid

Vi kommer til å jobbe mye med trevirke, og vil lære å bruke øksa til sanking av materialer og forming av emner, pjål (vikingtidas «høvel») til høvling av overflater, og kniven til spikking og

skjæring av dekor. Vi skal blant annet lage pil og bue, og lære å tvinne vidjebindinger av rotskudd fra bjørk.

Et av vårens prosjekter er å starte tømring av et klokketårn som skal pryde skolens inngangsparti. Gjennom dette arbeidet vil du lære teknikker fra tradisjonelt bygghåndverk.

Sanking av materialer

I tradisjonelt håndverk bruker vi naturens egne materialer. Å lære hvordan vi kan utnytte og gjenbruke materialene på en god måte, er en viktig del av linja. Vi går ut i skogen og sanker materialer vi kan bruke til ulike prosjekt. Kanskje er vi på jakt etter kjuker(tresopp) og granskjegg til å lage knusk, never til neverkopper, treverk til buebygging og vidjebindinger, blomster og planter til farging av garn eller bark til garving av skinn? På disse turene koser vi oss også rundt bålet, som selvsagt blir fyrt opp med fyrstål og flint.

Skinnsøm

Noen mener at nåla er menneskets største oppfinnelse. Den satte oss i stand til å lage varme klær, så vi kunne overleve i de kalde områdene på kloden. Vi skal sy små punger i mykt skinn. Da lærer vi samtidig om hvor materialene kommer fra, hvordan skinn blir garvet, og hvordan tråd har blitt laget av sener eller plantefiber.

Nålebinding og plantefarging av garn

Vi skal også lære nålebinding som er en svært gammel teknikk. Den kalles også for enpinnestrikking. Du arbeider med ullgarn, og lager deg votter, luer eller sokker.

Vi eksperimenterer også med plantefarging av garn. Da nyttegjør vi oss det vi finner ute og tryller fram nydelige farger på garn som du etterpå kan strikke eller nålebinde med.

Hvem passer linjen for?

Historisk håndverk passer for alle som liker å holde på med praktisk arbeid. Om du er ferdig på videregående, eller om du har en pause fra studier eller arbeidsliv spiller ingen rolle. Du trenger ikke ha erfaring med håndverk for å søke, vi forventer bare at du er interessert og er åpen for å lære.

Studiereise i Norge

På våren vil vi ta en kortere reise (4-5 dager) i Norge. Da får vi besøkt dyktige håndverkere som kan lære oss noe nytt, eller noe gammelt på en ny måte. Tidligere har vi for eksempel besøkt håndverkskolen på Hjerleid, vært med på folkedans i Bø og deltatt på kurs i neverarbeid. Kanskje besøker vi utdanningsinstitusjoner som kan være av interesse for den som ønsker å lære mer håndverk i årene etter folkehøgskolen. 

Her kan du se video elev Hedda Lan Vøllestad laget fra studereisen i Norge, Tyskland og Danmark vårsemesteret 2020:

Øystein Viem
Lærer

Øystein er håndverker og museumsformidler på Stiklestad Nasjonale Kultursenter. Han er en tusenkunstner når det kommer til håndverk, og er opptatt av gjenbruk og bruk av naturmaterialer. Han lager de vakreste og de rareste ting, av alt fra beinrestene etter middagen til skinnrester av sin gamle sofa. Han har også en forkjærlighet for buemaking, knivmaking og spiselige vekster. Øystein er hovedfaglærer på historisk håndverk. Tekstilhåndverker Gunhild og treskjærer Kai som også jobber på Stiklestad underviser også på linja.

Stiklestad Nasjonale Kultursenter
Kristin Bjørke
Lærer

Kristin har jobbet på Sund siden 2010, og er ei positiv og klok dame med engasjement for folkehøyskolen. Hun er glad i nålebinding, grindvev og liker å gi gamle bruksgjenstander et nytt liv. Hun har en nyvunnen interesse for plantefarging. Ellers er hun en jordnær type som liker å lære seg nye ting. Kristin er linjelærer på historisk håndverk.

+47 913 36 573E-post

– Da jeg startet på historisk håndverk hadde jeg veldig lite erfaring med håndverk. Men jeg lærte raskt at det hadde veldig lite å si hvor mye forkunnskaper man hadde så lenge man ønsket å lære og synes det er litt artig å jobbe med hendene. Dermed vil jeg si at det viktigste jeg lærte på historisk håndverk var ikke nødvendigvis hvordan man lager alle de ulike fantastiske tingene vi lærer å lage, men hvor artig og nyttig det er å kunne bruke hendene til å utnytte naturen rundt oss

Malin Johansen Trondsen

Historisk Håndverk 2021

Elevenes årsplan Sund folkehøgskole 2024–2025

Siste skoledag skoleåret 2024–25 er torsdag 16. mai 2025

Årsplan Sund folkehøgskole 2024-2025

Halvårskurs vår 2025

Kr 63 900,-

Skolepengene inkluderer:

 • Overnatting i dobbeltrom på Sund fhs
 • All mat på Sund fhs (fire måltider per dag) – vi tar ikke ekstra betalt for spesielle dietter, vegetar- eller veganmat
 • Studiereisen – faglig opplegg, overnatting, mat og transport er inkludert
 • Felles skoleturer og ekskursjoner
 • Trådløst nett, kopiering og utskrift til undervisning
 • Bruk av gymsal, treningsrom, øvingsrom, fotostudio, mørkerom
 • Bruk av vaskemaskiner og tørketrommel
 • Utgifter til de aller fleste valgfag
 • Transport i forbindelse med undervisning
 • Administrasjonsgebyr på kr 1 250,-

All undervisning er gratis.

 

Skolepengene inkluderer ikke:

Det vi bruker av materialer i undervisninga er inkludert. Hvis du derimot vil lage noe annet/mer/større enn det det er lagt opp til fra lærerens side må du regne med å ta den ekstra utstyrskostnaden selv.

 • Depositum for nøkkel og bruk av utstyr på kr 1 300,-
 • Enkeltromstillegg på kr. 585,- i mnd. i 5 måneder
 • Lommepenger til personlig forbruk

Lån og stipend fra Lånekassen

Som elev på halvårslinjer på Sund folkehøgskole har du rett til studiestøtte fra Statens lånekasse.Skoleåret 2023–2024 får du som er elev (halvårskurs) totalt 62 685 kroner i stipend og lån fra Statens Lånekasse. Av dette gjøres 40%, det vil si 25 074,- kroner, om til stipend når du har gjennomført skoleåret. 
Les mer om lån og stipend hos www.lanekassen.no.
Så snart du har fått plass på Sund folkehøgskole, kan du søke om stipend og lån på www.lanekassen.no.

Nye satser fra Lånekassen

For skoleåret 2024–25 (fra høsten 2024) kan du få utbetalt inntil kr 137 907* fra Lånekassen (for et helt skoleår – høst og vår). 60 prosent av denne summen er lån, 40 prosent er lån som kan blir omgjort til stipend når du får godkjent året ditt på folkehøgskole.

*Lånekassen oppdaterer ikke sine satser før i mars 2024.

 

Vi har ikke en søknadsfrist, og du kan søke hele året. Vi begynner opptaket fra 1. februar (for skoleåret som begynner påfølgende høst), og tar opp elever så lenge det er plass på linja.

Søker du et halvårskurs vår for inneværende skoleår er det lurt å søke med en gang.

Opptakskriterier:

 • Aldersgrense 18 år, unntaksvis 18 år før studiereisen
 • Vi tar opp elever så lenge det er plass på linja du søker
 • Vi legger vekt på motivasjon og interesser

Søknad:

 • Send en elektronisk søknad
 • Vi svarer deg så raskt vi kan
 • Skriv litt om deg selv og hvorfor du vil begynne på Sund
 • Det er lurt å søke tidlig
 • Vi begynner opptaket fra 1. februar (for skoleåret som begynner påfølgende høst), og tar opp elever så lenge det er plass på linja.
 • Søker du et halvårskurs vår for inneværende skoleår er det lurt å søke med en gang.

Historisk håndverk - halvår
No results!

Hva sier tidligere elever

Det var veldig fint å ta et halvår på Sund. Jeg hadde studert en del år og trengte et avbrekk fra teori og eksamener. Et praktisk halvår hvor jeg fikk lov til å jobbe og lære med hendene var helt perfekt for meg.
Hilmar Claes
Historisk håndverk