skip to Main Content

Valgfag

Valgfag

Valgfagene kan enten være en avveksling fra linjefaget, som friluftsliv eller musikk, eller et fag som gir deg en fordypning eller ny innfallsvinkel på linjefaget.

Tilbudet av valgfag er stort og variert!

Vi legger vekt på at du skal ha mye å velge mellom når du velger valgfag. Derfor tilbyr vi mange forskjellige fag og kurs. Valgfagene skifter en del fra år til år, avhengig av hvilke fag elevene selv ønsker, og hvilke valgfag lærerene kan undervise i. Det endelige valgfagtilbudet presenteres i starten av skoleåret.

Valgfagene er organisert slik at du velger fag for en periode og så kan du ta et nytt fag i neste valgfagperiode. Enkelte fag bygger på hverandre, men de fleste er enkeltstående kurs.

Vi har også elevstyrte valgfag. I disse fagene er det elever som står for undervisningen, og det gjør de med stor glede!

Her kan du lese om noen av valgfagene vi har hatt tidligere år. Vi har ikke de samme valgfagene hvert år, men dette er et utvalg av fagene vi tilbyr og gir et bilde av valgfagtilbudet, selv om tilbudet varierer litt fra år til år.

organisk avfall - aksjonsforskning

Aksjonsforskning og bærekraft

Aksjonsforskning og bærekraft er et valgfag hvor elevene jobber med bærekraftsspørsmål. Gjennom å skjerpe vår analytiske sans ser vi på hvordan vi kan bidra til å ta verden et steg i riktig retning.

Aksjonsforsning er en forskningsmetode som tar utgangspunkt i egen hverdag og  har en direkte og umiddelbar endring som mål. Faget gir en grunnleggende innføring i aksjonsforskning som metode og gjennomfører et eller flere mindre forskningsprosjekter

Valgfaget er en del av et større prosjekt hvor over 40 andre folkehøgskoler har et samarbeidsprosjekt med Framtiden i våre hender om aksjonsforskning og bærekraft.

Band for alle

Band for alle

Her kan du virkelig få utfolde deg! Dette valgfaget er åpent for alle som vil. Kanskje har du alltid hatt lyst til å prøve å spille trommer, eller bassgitar? Her har du muligheten! Du får låne instrumenter av oss hvis du ikke har med egne instrument.

Og hvis du har spilt litt i band før, så er det flott å gjøre det igjen på folkehøgskole, med profesjonelle musikere som lærere.

Bli med! Dette blir gøy!

Dans

Dans – det vil si salsa, merengue, cha-cha-cha, hip hop, moderne dans, swing eller gammeldans? Dette er et eller flere valgfag som vi har hatt lenge på Sund. Det er populært, og ikke minst er det morsomt!
Vi danser ofte det som er mest populært i gruppa, noen år vil elevene bare danse salsa, mens andre år synes de at det er fint med variasjon.

Hvis riktig mange lærer seg å danse, blir det veldig morsomme fester på Sund!

Har du dansesko? Ta dem med!

samarbeid

Elevstyrte valgfag

Kan du noe du har lyst til å lære bort til andre? Eller vil du kanskje lære noe nytt sammen med andre elever? Vi har elevstyrte valgfag hvert år, og her er mangfoldet stort.

For skoleåret 2015/16 har vi foreløpig hatt disse elevstyrte valgfagene:

 • Triksing med ball
 • Jazzdans/moderne dans
 • Fluebinding
 • Internasjonal politikk
 • Sjakk
 • Spansk
 • Strikking og håndarbeid
 • Karaoke
 • Debatteknikk
 • Swingkurs
 • Volleyball

I fjor hadde vi en gruppe som kalte seg Sund positivitetslag. De laget en liten reklamevideo for å få folk til å melde seg på valgfaget. Det ble suksess!

fotball

Fotball

Vi har egen utendørs gressbane som ligger like ved skolen. Der spiller vi fotball sammen for å ha det artig. Dette valgfaget er herlig hvis du vil røre deg utendørs og ha det gøy sammen med elever fra hele skolen.

Fotochallenge

Fotochallenge

Dette er et kreativt og åpent valgfag der man leker med kamera, tema og billedmotiv.
Faget er organisert slik at man får utdelt et tema som man skal fotografere. Det kan være alt mulig, fra abstrakte begrep som glede eller trivsel, til mer konkrete tema som fugl eller katt kanskje?
Etter at man har tatt bilder en stund, møtes man og deler bildene man har tatt, og gir tilbakemeldinger til hverandre.

Du må ha et digitalt kamera for å være med på dette valgfaget.

Friluftsliv

Friluft og uteaktivitet

Skiturer, slalåmturer, overnattingsturer på fjellet. Dette er et valgfag for deg som liker å være ute, og trives med snø og vinter.

Vi legger opp faget litt etter hva dere som er elever ønsker. Hvis det er stor stemning for langrenn, kjører vi til lysløypa på Inderøy. Der er det mange kilometer med flotte løyper som gjør at vi virkelig kan kose oss i vinterkvelden. Hvis vi vil kjøre slalåm så tar vi skolebilen og kjører til Bjørgan skianlegg i Grong. Og hvis vi virkelig vil ha en utfordring, så drar vi på snøhuletur på fjellet mot Sverige.

Uansett – det er herlig å være ute!

Nyttig info

Du må ha ski for å være med på dette valgfaget. Det beste er om du har både langrennski og slalåm-utstyr.

Kostnader

Dersom vi reiser til Bjørgan for å stå slalåm, så kan det koste litt med transport og heiskort.

Gitar

Gitar for nybegynnere

Tenk å kunne spille gitar! Det ser jo så enkelt ut, men når man skal prøve alene så er det ikke alltid så lett å få det til.

På gitar for nybegynnere lærer du å stemme gitaren, og så lærer du de mest grunnleggende grepene. Vi synger viser og sanger vi kan fra før, og så lærer vi noen nye. Dette er et hyggelig valgfag som du får bruk for hele livet!

Vi har noen gitarer på Sund, men det beste er om du kan ta med deg din egen gitar!

Innebandy

Innebandy

Innebandy er gøy! Vi spiller i gymsalen, og her er det bare egen fart som avgjør. Bli med da vel 🙂

Kajakkpadling

Sund ligger ved fjorden, og beliggenheten er ideell for kajakkpadling. Her får du mulighet til å ta våttkort, og til å lære deg padleteknikk og redningsteknikker. Og ikke minst – det er veldig gøy!
Lærer er Jakob, som til vanlig er linjelærer på FN-linja. Jakob er glad i å drive med aktiviteter utendørs, og kajakkpadling er en av yndlingsaktivitetene. Du kan jo ta en titt på hvordan han takler bølgene utenfor Sund på en vinterdag. Men – dette er for viderekomne, vi drar ikke ut i kajakk med nybegynnere i slikt vær 😉

Klatring

Klatring

Her har du muligheten til å ta brattkort, eller til å klatre mer dersom du allerede har erfaring med klatring. Vi tar turen til nærmeste klatrehall, og får opplæring av erfarne instruktører.

Når kursdeltakerne begynner å bli erfarne, blir det muligheter for å klatre ute. Spesielt området rundt Levanger er kjent for svært gode klatremuligheter.

Dette kurset koster litt, men det er langt billigere enn å ta det utenfor Sund. Alt utstyr er inkludert i prisen. Våren 2015 koster det kr. 600,- for 7 kurssamlinger på 2 timer hver. Da er transport, leie av klatrehall, instruktører og utstyr inkludert.

Kondis

Kondis

Ohoi! Har du lyst til å komme i god form, eller ønsker du å fortsette å holde deg sprek og aktiv? Da har du kommet til riktig valgfag.

Her er det høyt tempo og mulighet å få tatt seg skikkelig ut. Hvis du vil kan du bli med på motbakkeløp mot slutten av skoleåret, slik at du har noe å jobbe mot, og får testet om formen er blitt bedre!

Det blir intervall-trening i bakkene rundt Sund, løpeturer og styrke. Det meste skjer utendørs så her er det om å gjøre å ha gode sko!

Ta med gode joggesko som du kan bruke utendørs. Treningstøy for utebruk er også nødvendig. Her lar vi ikke regnværet stoppe oss!

Kvartærgeologi

Kvartærgeologi

Dette er et praktisk fag der vi reiser rundt i nærområdet med spade og hakke, og lærer om hva som befinner seg i jordsmonnet omkring oss.

Et flott valgfag som kombinerer teori, turer og praktisk lærdom!

Leser bok

Litteratur

Vi velger litteratur som ingen har lest fra før, og vi leser både i plenum og hver for oss mellom valgfagstimene. Da blir det spennende å møtes for å diskutere og prate om bøkene vi leser.

Er du glad i å lese? Da kanskje dette kan være et valgfag du kan trives med.

Lytting

Dette er valgfaget for deg som er glad i musikk. Lærerne på jazzlinja ved Sund har valgfaget lytting, og det er et fag de er glade i å ha.

Vi lytter til ulik musikk, og forsøker å høre nye ting i musikken som vi ikke har vært oppmerksomme på før. Vi lytter til sammenhenger og likheter mellom musikk som i utgangspunktet kan virke svært forskjellig, vi lytter til musikk vi ikke har hørt før, og kanskje får vi noen nye favoritter.

Dette er et nyttig fag, uansett om du studerer musikk eller ikke.

Matlaging

Vi har god mat og dyktige kokker på Sund. De vil gjerne lære bort noen gode matretter til dere som snart skal lage all mat selv. Å kunne lage mat er viktig, samtidig som det er gøy – og veldig godt!

Dette valgfaget er vi stolte av, og vi lager selvsagt mye økologisk mat.

Mørkerom

Mørkerom

På Sund har vi et flott mørkerom med plass til at 6-7 elever jobber samtidig. Hvis du velger mørkerom som valgfag er det fint hvis du har et eget analogt kamera, ellers må du låne. Vi fremkaller film, og kopierer bilder fra negativer.

Mørkerom valgfag gir deg en innføring i å kopiere bilder selv. Det er morsomt, lærerikt og tida flyr i mørkerommet!

Det er fint å ha et eget analogt kamera, men ikke helt nødvendig. Det som er helt nødvendig er å ha film som du kan fremkalle og kopiere bilder fra.

Pris

Det kan koste litt med fotopapir og framkallingsvæske, men vi deler på utgiftene, så det blir ikke så veldig mye

Økofilosofi

Økofilosofi

Målsettingen er å bidra til forståelsen av prosesser og begivenheter innen økosystemer ved å studere betingelsene for holdbar kunnskap om slike systemer. Erkjennelsen av at helheten er mer enn summen av de enkelte delene, er sentral i økofilosofisk tenkning.

Vi lærer hovedtrekkene i økofilosofien slik den ble utviklet av Arne Næss og Sigmund Kvaløy Sætreng.

Politiske viser

Politiske viser har vært brukt i mange sammenhenger og i de fleste land i verden. På dette valgfaget synger vi politiske viser og lærer om situasjonene som de ble og blir brukt i.

Redesign

Makramé, omsying, klipp og lim, batikk, snekring, redesign av gamle møbler – her er det bare fantasien som stopper deg!

Ski og uteaktivitet

Dette valgfaget foregår ute om vinteren. Hovedaktiviteten er langrenn, men det blir også en tur i slalombakken.

Skrivekurs

På skrivekurset jobber vi med skjønnlitterære tekster innenfor de fleste sjangere. Du får oppgaver som stimulerer og utfordrer kreativiteten og skrivelysten.

Spansk

Svært mange linjer på Sund folkehøgskole reiser til spansktalende land. Derfor er det viktig å lære seg litt spansk før dere reiser. U-land Guatemala, Regnskog Amazonas og Global Sport har spansk-undervisning på linja, men det er bare fint å lære enda mer dersom du ønsker det.

Spansk valgfag er for nybegynnere, og legger vekt på muntlig spansk. Vi starter med det mest grunnleggende ordforråd og setninger, og så ser vi hvor langt vi kommer.

Passer både for helt nybegynnere og også for de som kan litt. Vi må jo prøve å differensiere undervisninga!

Styrketrening

Styrketrening

Sund har et eget styrkerom til disposisjon for elevene. Her møtes vi og gjør styrketrening under veiledning av en lærer. Vi gjør også styrkeøvelser uten apparater, og bruker matter i gymsalen.
Veldig populært, og her er det plass til mange.

Det er flott å kunne møtes og bli i bedre form!

Tegning

Tegning

Liker du å tegne? Her møter du andre som liker tegning og er interessert i å lære mer om tegning.

Volleyball

Volleyball

Sund har egen gymsal og her er det flott å spiller volleyball! Vi lærer grunnleggende slagteknikker, har litt teknisk trening, og så deler vi inn i lag og spiller sammen.

Dersom vi synes at det er ekstra gøy, så kan vi arrangere kamper mot lokale lag på Inderøy, eller mot lag ved andre folkehøgskoler.

Volleyball er et svært populært valgfag 🙂

Når det er fint vær og tidlig høst eller om våren, så går vi til sandvolleyball-anlegget og spiller der. Det er helt magisk!

Yoga

Yoga

Yoga-valgfag blir alltid fort fullt. Vi underviser i ulike former for yoga, noen år er det ashtanga yoga, andre ganger er det roligere former for yoga. Det er intensivt og ganske hardt, men til gjengjeld blir du ekstra myk og sterk.

Dette er virkelig et valgfag der du kommer som du er, og det spiller ingen rolle om du har gjort yoga før eller ikke. Undervisninga blir lagt opp slik at alle gjør øvelsene i sitt eget tempo, og så hardt som de klarer.

Synes du at du er stiv og støl? Da bør du velge yoga, så blir du myk i hele kroppen!

Vi har yogamatter på Sund, men hvis du har din egen så er det fint om du tar den med.

Zumba

Zumba

Zumba er en dynamisk, morsom og enkel dansetime med høy treningseffekt. Join the Party!

Back To Top