Street food

Street food er kjapp og billig mat som ofte forteller noe om matkultur og mathistorie om stedet det kommer fra. Dette er ei allsidig linje for deg som er glad i mat og matlaging.

På denne linjen skal vi kombinere matlagingsteknikker og teori rundt konseptet Street food. I løpet av året skal vi tilbringe mye tid på kjøkkenet og vi skal gjennom flere forskjellige temaer:

  • Matlagingsteknikker
  • Mat fra flere verdensdeler
  • Bruk av sesongvarer
  • Baking
  • Lag mat fra bunnen av
  • Økonomi
  • Vegetarmat
  • Bedriftsbesøk

I korte trekk:

  • Matlaging og matkultur
  • Økologi og bærekraft
  • Mat fra hele verden
  • Studiereise med tog og buss i Europa

Sosiale medier for linja Street food

Mer om linja

Miljø og bærekraft

Linjen bygges opp med forankring i ureiste, kortreiste og økologiske råvarer som er en videreføring av de verdier som kjøkkenet på Sund allerede er kjent for. For oss handler økologisk tenkning om å ta vare på jorda.

Gode matopplevelser

Gjennom et år på Street food-linja skal elevene få tilberede og spise mat fra flere verdensdeler. Vi lager meksikanske tacos, Japansk Ramen, Peruansk ceviche og steambuns for å nevne noe.

Alt vi lærer gjennom skoleåret er viktig å ta med seg da vi på våren skal sette ting ut i praksis. Da er det vår tur til å tilby Street food til andre gjester, enten i form av en pop-up restaurant eller en foodtruck. Da får vi også erfaring med at ved alle disse kjappe rettene, kan det ligge veldig mye forarbeid. Vi reiser på kortere turer i Norge, hvor vi både skal lære fra andre og får vist fram noe av det vi har lært til andre, samtidig som vi får ennå mer praktisk erfaring.

Dette vil du lære

Du vil få innføring, kunnskap og ferdigheter i disse temaene:

  • Matlagingsteknikker
  • Mat fra flere verdensdeler
  • Bruk av sesongvarer
  • Baking
  • Mat fra bunnen av
  • Økonomi
  • Vegetarmat
  • Hygiene på kjøkkenet
  • Lage mat selv til en pop-up restaurant eller food truck

Hvem passer linjen for?

Vi ønsker elever på denne linja som har en interesse for matlaging og matkultur, og som videre ser for seg en karriere innen kokke- eller matfaget eller bare vil imponere med kokkeferdigheter på fritiden, det vi lærer er nyttig for begge deler.

Vi forventer at du har en interesse for mat, matlaging og matkultur, men du trenger ikke ha noen spesiell erfaring fra før. Undervisningen blir tilpasset elevenes erfaring og ferdigheter, og du vil få grundig basis innføring i faget.

Studiereise med tog og buss i Europa til Marakkech

I tillegg til kortere turer rundt i Norge tar vi en lengre studietur rundt om i Europa og spiser oss gjennom gatemarkeder, foodtrucks og lokale kneiper. Vi tenker på klima og miljø og reiser derfor hovedsakelig med tog og buss. Vi får en fantastisk tur med gode matopplevelser, vakker natur og kulturelle opplevelser.

Nevner for eksempel steder som:

  • Reffen i København (Nordens største Street Food marked)
  • Markthalle neun i Berlin
  • Milano
  • Barcelona
  • Studieturens høydepunkt blir Jaamaa El Fna i Marrakech, som er et absolutt matmekka.

Lars Knutsen

Lars har nesten 20 års erfaring fra kokkefaget, både fra restaurant og de siste fem årene som kokk på kjøkkenet på Sund. Lars brenner for mat lagd fra bunnen av og er lidenskapelig opptatt av kortreist og økologisk mat. Han ønsker å spre sin glede for matlaging med elevene.

+47 456 33 774E-postFacebook

Det aller mest overraskende med året på Sund for meg, var læreren. Jeg hadde aldri trodd at lærerne skulle bry seg så mye om meg. Jeg følte meg respektert, likestilt og verdsatt. For første gang følte jeg at læreren min hadde en lidenskap både for faget og for å lære bort på en forståelig måte. Dette ga meg inspirasjon og glede av kunnskapen jeg etablerte innenfor en hobby, som igjen ble en drivkraft for min egen selvutvikling.

Vilde

Street food

Elevenes årsplan Sund folkehøgskole 2023–24

Siste skoledag skoleåret 2023–24 er onsdag 15. mai 2024

Helårslinje 2024–25

Kr 139 500,-

Skolepengene inkluderer:

  • Overnatting i dobbeltrom på Sund fhs
  • All mat på Sund fhs (fire måltider per dag) – vi tar ikke ekstra betalt for spesielle dietter, vegetar- eller veganmat
  • Studiereisen – faglig opplegg, overnatting, mat og transport er inkludert
  • Felles skoleturer og ekskursjoner
  • Trådløst nett, kopiering og utskrift til undervisning
  • Bruk av gymsal, treningsrom, øvingsrom, fotostudio, mørkerom
  • Bruk av vaskemaskiner og tørketrommel
  • Utgifter til de aller fleste valgfag
  • Transport i forbindelse med undervisning
  • Administrasjonsgebyr på kr 2 500,-

All undervisning er gratis.

Skolepengene inkluderer ikke:

Det meste av materialer vi bruker i undervisninga er inkludert. Hvis du derimot vil lage noe annet/mer/større enn det det er lagt opp til fra lærerens side må du regne med å ta den ekstra utstyrskostnaden selv.

  • Depositum for nøkkel og bruk av utstyr på kr 1 300,-
  • Enkeltromstillegg på kr. 5 850,- (650 i mnd. i 9 måneder)
  • Lommepenger til personlig forbruk

Lån og stipend fra Lånekassen

Som elev på helårslinjer på Sund folkehøgskole har du rett til studiestøtte fra Statens lånekasse.Skoleåret 2023–2024 får du som er elev totalt 125 370 kroner i stipend og lån fra Statens Lånekasse. Av dette gjøres 40%, det vil si 50 148,- kroner, om til stipend når du har gjennomført skoleåret. Hvis du er elev på halvårskurs, får du halve lånebeløpet. 

Nye satser fra Lånekassen

For skoleåret 2024–25 (fra høsten 2024) kan du få utbetalt inntil kr 137 907* fra Lånekassen. 60 prosent av denne summen er lån, 40 prosent er lån som kan blir omgjort til stipend når du får godkjent året ditt på folkehøgskole.

*Lånekassen oppdaterer ikke sine satser før i mars 2024.

Les mer om lån og stipend hos www.lanekassen.no.
Så snart du har fått plass på Sund folkehøgskole, kan du søke om stipend og lån på www.lanekassen.no.

Vi har ikke en søknadsfrist, og du kan søke hele året. Vi begynner opptaket fra 1. februar, og tar opp elever så lenge det er plass på linja.

Opptakskriterier:

  • Aldersgrense 18 år, unntaksvis 18 år før studiereisen
  • Vi tar opp elever så lenge det er plass på linja du søker
  • Vi legger vekt på motivasjon og interesser

Søknad:

  • Send en elektronisk søknad
  • Vi svarer deg så raskt vi kan
  • Skriv litt om deg selv og hvorfor du vil begynne på Sund
  • Det er lurt å søke tidlig selv om vi ikke begynner opptaket før 1. februar

Street food
No results!

Hva sier tidligere elever

Jeg vil absolutt anbefale å gå på Street Food!. Man lærer alt fra begynner nivå, så får en utdelt oppgaver hvor man selv kan velge vanskelighetsgraden. Lars, læreren på denne linja, er både “certified cool guy”, og veldig flink til å lære bort på en måte alle forstår, uansett evnenivå.
Viktor
Street food