Vi tilbyr også halvårskurs Street food:
Street food er kjapp og billig mat som ofte forteller noe om matkultur og mathistorie om stedet det kommer fra. Dette er ei allsidig linje for deg som er glad i mat og matlaging.
På denne linjen skal vi kombinere matlagingsteknikker og teori rundt konseptet Street food. I løpet av året skal vi tilbringe mye tid på kjøkkenet og vi skal gjennom flere forskjellige temaer:
- Matlagingsteknikker
- Mat fra flere verdensdeler
- Bruk av sesongvarer
- Baking
- Lag mat fra bunnen av
- Økonomi
- Vegetarmat
- Bedriftsbesøk
I korte trekk:
- Matlaging og matkultur
- Økologi og bærekraft
- Mat fra hele verden
- Studiereise til Japan
Sosiale medier for linja Street food
Mer om linja
Miljø og bærekraft
Linjen bygges opp med forankring i ureiste, kortreiste og økologiske råvarer som er en videreføring av de verdier som kjøkkenet på Sund allerede er kjent for. For oss handler økologisk tenkning om å ta vare på jorda.
Gode matopplevelser
Gjennom et år på Street food-linja skal elevene få tilberede og spise mat fra flere verdensdeler. Vi lager meksikanske tacos, Japansk Ramen, Peruansk ceviche og steambuns for å nevne noe.
Alt vi lærer gjennom skoleåret er viktig å ta med seg da vi på våren skal sette ting ut i praksis. Da er det vår tur til å tilby Street food til andre gjester, enten i form av en pop-up restaurant eller en foodtruck. Da får vi også erfaring med at ved alle disse kjappe rettene, kan det ligge veldig mye forarbeid. Vi reiser på kortere turer i Norge, hvor vi både skal lære fra andre og får vist fram noe av det vi har lært til andre, samtidig som vi får ennå mer praktisk erfaring.
Dette vil du lære
Du vil få innføring, kunnskap og ferdigheter i disse temaene:
- Matlagingsteknikker
- Mat fra flere verdensdeler
- Bruk av sesongvarer
- Baking
- Mat fra bunnen av
- Økonomi
- Vegetarmat
- Hygiene på kjøkkenet
- Lage mat selv til en pop-up restaurant eller food truck
Hvem passer linjen for?
Vi ønsker elever på denne linja som har en interesse for matlaging og matkultur, og som videre ser for seg en karriere innen kokke- eller matfaget eller bare vil imponere med kokkeferdigheter på fritiden, det vi lærer er nyttig for begge deler.
Vi forventer at du har en interesse for mat, matlaging og matkultur, men du trenger ikke ha noen spesiell erfaring fra før. Undervisningen blir tilpasset elevenes erfaring og ferdigheter, og du vil få grundig basis innføring i faget.
Studiereise til Japan!
Sushi, tempura, sukiyaki, sashimi, shoyu, miso….
Japan er et matmekka, og vi skal dit for å bli inspirert, for å lære, for å se og ikke minst for å smake og spise denne fantastiske maten. Vi reiser i ca 3 uker, og vi lander i fantastiske Tokyo. Her er det japansk street-food og vi får mulighet til å smake på taiyaki, okonomiyaki og yakitori. Vet du ikke hva det er , så lærer vi det når vi er der.
Dette er en fantastisk reise til et spennende og vakkert land. I tillegg til å spise spennende mat, skal vi besøke templer, gå i gatene og oppleve en helt annen stemning og en annen kultur enn vår egen.
Tina er ei dame med et stort hjerte for mat, og som har jobbet som kokk i mange år før hun kom til Sund. Hun elsker å lære bort å lage mat, og kaller seg selv for en matnerd.
Hun kommer fra Verdal, der hun bor sammen med sin samboer og sine to barn.
På fritiden bruker hun mye tid sammen med familien sin hvis hun ikke står på kjøkkenet eller er ute i naturen.
Det aller mest overraskende med året på Sund for meg, var læreren. Jeg hadde aldri trodd at lærerne skulle bry seg så mye om meg. Jeg følte meg respektert, likestilt og verdsatt. For første gang følte jeg at læreren min hadde en lidenskap både for faget og for å lære bort på en forståelig måte. Dette ga meg inspirasjon og glede av kunnskapen jeg etablerte innenfor en hobby, som igjen ble en drivkraft for min egen selvutvikling.

Vilde
Street foodElevenes årsplan Sund folkehøgskole 2024–2025
Siste skoledag skoleåret 2024–25 er torsdag 15. mai 2025
Helårslinje 2025–26
Kr 152 000,-
Skolepengene inkluderer:
- Overnatting i dobbeltrom på Sund fhs
- All mat på Sund fhs (fire måltider per dag) – vi tar ikke ekstra betalt for spesielle dietter, vegetar- eller veganmat
- Studiereisen – faglig opplegg, overnatting, mat og transport er inkludert
- Felles skoleturer og ekskursjoner
- Trådløst nett, kopiering og utskrift til undervisning
- Bruk av gymsal, treningsrom, øvingsrom, fotostudio, mørkerom
- Bruk av vaskemaskiner og tørketrommel
- Utgifter til de aller fleste valgfag
- Transport i forbindelse med undervisning
- Administrasjonsgebyr på kr 2 500,-
All undervisning er gratis.
Skolepengene inkluderer ikke:
Det meste av materialer vi bruker i undervisninga er inkludert. Hvis du derimot vil lage noe annet/mer/større enn det det er lagt opp til fra lærerens side må du regne med å ta den ekstra utstyrskostnaden selv.
- Depositum for nøkkel og bruk av utstyr på kr 1 300,-
- Enkeltromstillegg på kr. 5 850,- (650 i mnd. i 9 måneder)
- Lommepenger til personlig forbruk
Lån og stipend fra Lånekassen
Som elev på helårslinjer på Sund folkehøgskole har du rett til studiestøtte fra Statens lånekasse (hvis du er norsk statsborger).
Skoleåret 2025–2026 får du som er elev totalt 151 700 kroner i stipend og lån fra Statens Lånekasse. Av dette gjøres 40%, det vil si 60 680 kroner, om til stipend når du har gjennomført skoleåret og fått det godkjent. Hvis du er elev på halvårskurs, får du halve lånebeløpet.
Les mer om lån og stipend hos www.lanekassen.no.
Så snart du har fått plass på Sund folkehøgskole, kan du søke om stipend og lån på www.lanekassen.no.
Vi har ikke en søknadsfrist, og du kan søke hele året. Vi begynner opptaket fra 15. november, og tar opp elever så lenge det er plass på linja.
Opptakskriterier:
- Aldersgrense 18 år, unntaksvis 18 år før studiereisen
- Vi tar opp elever så lenge det er plass på linja du søker
- Vi legger vekt på motivasjon og interesser
Søknad:
- Send en elektronisk søknad
- Vi svarer deg så raskt vi kan
- Skriv litt om deg selv og hvorfor du vil begynne på Sund
- Det er lurt å søke tidlig selv om vi ikke begynner opptaket før 15. november
-
Prøv vår side for spøsmål og svar (FAQ)
Lurer du på noe? Ta gjerne kontakt med oss ›