Street food

Street food er kjapp og billig mat som ofte forteller noe om matkultur og mathistorie om stedet det kommer fra. Dette er ei allsidig linje for deg som er glad i mat og matlaging.

På denne linjen skal vi kombinere matlagingsteknikker og teori rundt konseptet Street food. I løpet av året skal vi tilbringe mye tid på kjøkkenet og vi skal gjennom flere forskjellige temaer:

  • Matlagingsteknikker
  • Mat fra flere verdensdeler
  • Bruk av sesongvarer
  • Baking
  • Lag mat fra bunnen av
  • Økonomi
  • Vegetarmat
  • Bedriftsbesøk

I korte trekk:

  • Matlaging og matkultur
  • Økologi og bærekraft
  • Mat fra hele verden
  • Studiereise med tog i Europa

Sosiale medier for linja Street food

Mer om linja

Miljø og bærekraft

Linjen bygges opp med forankring i ureiste, kortreiste og økologiske råvarer som er en videreføring av de verdier som kjøkkenet på Sund allerede er kjent for. For oss handler økologisk tenkning om å ta vare på jorda.

Gode matopplevelser

Gjennom et år på Street food-linja skal elevene få tilberede og spise mat fra flere verdensdeler. Vi lager meksikanske tacos, Japansk Ramen, Peruansk ceviche og steambuns for å nevne noe.

Alt vi lærer gjennom skoleåret er viktig å ta med seg da vi på våren skal sette ting ut i praksis. Da er det vår tur til å tilby Street food til andre gjester, enten i form av en pop-up restaurant eller en foodtruck. Da får vi også erfaring med at ved alle disse kjappe rettene, kan det ligge veldig mye forarbeid. Vi reiser på kortere turer i Norge, hvor vi både skal lære fra andre og får vist fram noe av det vi har lært til andre, samtidig som vi får ennå mer praktisk erfaring.

Dette vil du lære

Du vil få innføring, kunnskap og ferdigheter i disse temaene:

  • Matlagingsteknikker
  • Mat fra flere verdensdeler
  • Bruk av sesongvarer
  • Baking
  • Mat fra bunnen av
  • Økonomi
  • Vegetarmat
  • Hygiene på kjøkkenet
  • Lage mat selv til en pop-up restaurant eller food truck

Hvem passer linjen for?

Vi ønsker elever på denne linja som har en interesse for matlaging og matkultur, og som videre ser for seg en karriere innen kokke- eller matfaget eller bare vil imponere med kokkeferdigheter på fritiden, det vi lærer er nyttig for begge deler.

Vi forventer at du har en interesse for mat, matlaging og matkultur, men du trenger ikke ha noen spesiell erfaring fra før. Undervisningen blir tilpasset elevenes erfaring og ferdigheter, og du vil få grundig basis innføring i faget.

Studiereise med tog i Europa til Marakkech

I tillegg til kortere turer rundt i Norge tar vi en lengre studietur rundt om i Europa og spiser oss gjennom gatemarkeder, foodtrucks og lokale kneiper. Vi tenker på klima og miljø og reiser derfor hovedsakelig med tog. På senhøsten kjøper vi oss derfor en interrailbillett for hele Europa i en måned. Her får vi en fantastisk tur med gode matopplevelser, vakker natur og kulturelle opplevelser.

Nevner for eksempel steder som:

  • Reffen i København (Nordens største Street Food marked)
  • Markthalle neun i Berlin
  • Milano
  • Barcelona
  • Studieturens høydepunkt blir Jaamaa El Fna i Marrakech, som er et absolutt matmekka.

Lars Knutsen

Lars har nesten 20 års erfaring fra kokkefaget, både fra restaurant og de siste fem årene som kokk på kjøkkenet på Sund. Lars brenner for mat lagd fra bunnen av og er lidenskapelig opptatt av kortreist og økologisk mat. Han ønsker å spre sin glede for matlaging med elevene.

+47 456 33 774E-postFacebook

Året på Sund var virkelig viktig for meg. Jeg trengte tid til å fylle med det jeg ville, tid til å prøve noe nytt uten å være redd for å feile.

Året på Sund kan bli akkurat det du trenger det skal være, det ble det i hvertfall for meg!

Ida Marie

Foto

Her legger vi inn årsplanen

kr 124 000 (2021-2022)

Skolepengene inkluderer:

  • Overnatting i dobbeltrom på Sund fhs
  • All mat på Sund fhs – vi tar ikke ekstra betalt for spesielle dietter, vegetar- eller veganmat
  • Studiereisen – faglig opplegg, overnatting, mat og transport er inkludert
  • Felles skoleturer og ekskursjoner
  • Trådløst nett, kopiering og utskrift til undervisning
  • Bruk av gymsal, treningsrom, øvingsrom, fotostudio, mørkerom
  • Bruk av vaskemaskiner og tørketrommel
  • Utgifter til de aller fleste valgfag
  • Transport i forbindelse med undervisning

All undervisning er gratis.

Skolepengene inkluderer ikke:

Det meste av materialer vi bruker i undervisninga er inkludert. Hvis du derimot vil lage noe annet/mer/større enn det det er lagt opp til fra lærerens side må du regne med å ta den ekstra utstyrskostnaden selv.

  • Innmeldingsgebyret på kr 2 600,-
  • Depositum for nøkkel og bruk av utstyr på kr 1 300,-
  • Enkeltromstillegg på kr. 650,- i mnd.
  • Lommepenger til personlig forbruk

Lån og stipend

Som elev på helårslinjer på Sund folkehøgskole har du rett til studiestøtte fra Statens lånekasse for 10 måneder. Basistøtten blir utbetalt som lån og stipend, hvor 40% av lånet gjøres om til stipend når du har fullført skoleåret og hvis du oppfyller kravene for omgjøring. Lånebeløpet vil sammen med stipendet bli utbetalt månedlig, og det er større beløp i begynnelsen av hvert semester.
Skoleåret 2020–2021 får elevene totalt 112 290 kroner i stipend og lån fra Statens Lånekasse. Av dette gjøres 44 916 kroner om til stipend.
Det er ikke bestemt hva som blir lån og stipend for skoleåret 2021–2022 ennå.
Les mer om lån og stipend hos www.lanekassen.no.
Så snart du har fått plass på Sund folkehøgskole, kan du søke om stipend og lån på www.lanekassen.no.

Vi har ikke en søknadsfrist, og du kan søke hele året. Vi begynner opptaket fra 1. februar, og tar opp elever så lenge det er plass på linja.

Opptakskriterier:

  • Aldersgrense 18 år, unntaksvis 18 år før studiereisen
  • Vi tar opp elever så lenge det er plass på linja du søker
  • Vi legger vekt på motivasjon og interesser

Søknad:

  • Send en elektronisk søknad
  • Vi svarer deg så raskt vi kan
  • Skriv litt om deg selv og hvorfor du vil begynne på Sund
  • Det er lurt å søke tidlig selv om vi ikke begynner opptaket før 1. februar

Street food

Hva sier tidligere elever

Det var fantastisk å ha et år hvor man kunne lære masse nytt og spennende uten å skulle bli vurdert – kun læring for læringens skyld er befriende.
Rebekka Biong
Regnskog