skip to Main Content

Street food

Street food

Street food er kjapp og billig mat som ofte forteller noe om matkultur og mathistorie om stedet det kommer fra. Dette er ei allsidig linje for deg som er glad i mat og matlaging.

På denne linjen skal vi kombinere matlagingsteknikker og teori rundt konseptet Street food. I løpet av året skal vi tilbringe mye tid på kjøkkenet og vi skal gjennom flere forskjellige temaer:

  • Matlagingsteknikker
  • Mat fra flere verdensdeler
  • Bruk av sesongvarer
  • Baking
  • Lag mat fra bunnen av
  • Økonomi
  • Vegetarmat
  • Bedriftsbesøk
Søk nå!

I korte trekk:

  • Matlaging og matkultur
  • Økologi og bærekraft
  • Mat fra hele verden
  • Studiereise med tog i Europa

Miljø og bærekraft

Linjen bygges opp med forankring i ureiste, kortreiste og økologiske råvarer som er en videreføring av de verdier som kjøkkenet på Sund allerede er kjent for. For oss handler økologisk tenkning om å ta vare på jorda.

Gode matopplevelser

Gjennom et år på Street food linja skal elevene få tilberede og spise mat fra flere verdensdeler. Vi lager meksikanske tacos, Japansk Ramen, Peruansk ceviche og steambuns for å nevne noe.

Alt vi lærer gjennom skoleåret er viktig å ta med seg da vi på våren skal sette ting ut i praksis. Da er det vår tur til å tilby Street food til andre gjester, enten i form av en pop-up restaurant eller en foodtruck. Da får vi også erfaring med at ved alle disse kjappe rettene, kan det ligge veldig mye forarbeid. Vi reiser på kortere turer i Norge, hvor vi både skal lære fra andre og får vist fram noe av det vi har lært til andre, samtidig som vi får ennå mer praktisk erfaring.

Studiereise med tog i Europa til Marakkech

I tillegg til kortere turer rundt i Norge tar vi en lengre studietur rundt om i Europa og spiser oss gjennom gatemarkeder, foodtrucks og lokale kneiper. Vi tenker på klima og miljø og reiser derfor hovedsakelig med tog. På senhøsten kjøper vi oss derfor en interrailbillett for hele Europa i en måned. Her får vi en fantastisk tur med gode matopplevelser, vakker natur og kulturelle opplevelser.

Nevner for eksempel steder som:

  • Reffen i København (Nordens største Street Food marked)
  • Markthalle neun i Berlin
  • Milano
  • Barcelona
  • Studieturens høydepunkt blir Jaamaa El Fna i Marrakech, som er et absolutt matmekka.
Søk nå!

Dette vil du lære

Du vil få innføring, kunnskap og ferdigheter i disse temaene:

  • Matlagingsteknikker
  • Mat fra flere verdensdeler
  • Bruk av sesongvarer
  • Baking
  • Mat fra bunnen av
  • Økonomi
  • Vegetarmat
  • Hygiene på kjøkkenet
  • Lage mat selv til en pop-up restaurant eller food truck

Linja passer for

Vi ønsker elever på denne linja som har en interesse for matlaging og matkultur, og som videre ser for seg en karriere innen kokke- eller matfaget eller bare vil imponere med kokkeferdigheter på fritiden, det vi lærer er nyttig for begge deler.

Vi forventer at du har en interesse for mat, matlaging og matkultur, men du trenger ikke ha noen spesiell erfaring fra før. Undervisningen blir tilpasset elevenes erfaring og ferdigheter, og du vil få grundig basis innføring i faget.

Søk nå!

Lærer

Lars Knutsen

Lars er assisterende kjøkkensjef og har nesten 20 års erfaring fra kokkefaget, med lang erfaring fra restaurant og de siste fem årene som kokk på kjøkkenet på Sund. Fra høsten 2020 vil Lars være linjelærer på den nye linja Street food. Lars brenner for mat lagd fra bunnen av, er lidenskapelig opptatt av kortreist og økologisk mat. Han ønsker å spre sin glede for matlaging med elever.

Pris

kr 119 400 (2020-2021)

Skolepengene inkluderer:

  • All mat og overnatting i dobbeltrom på Sund folkehøgskole
  • Studiereisen – alt inkludert
  • Trådløst nett
  • Kopiering
  • Bruk av gymsal og treningsrom
  • Bruk av vaskemaskiner og annet rengjøringsutstyr
  • Utgifter til de aller fleste valgfag
  • Transport

All undervisning er gratis

Skolepengene inkluderer ikke: 

  • Innmeldingsgebyret på kr. 2600,-
  • Kr. 1300,- i depositum for nøkkel og bruk av utstyr
  • Enkeltromstillegg på kr. 650,- i mnd.
  • Lommepenger til personlig forbruk

Som elev på helårskurs på Sund folkehøgskole har du rett til stipend og lån fra Lånekassen for 10 måneder på lik linje med annen høyere utdanning. Dette er uavhengig av hvor gammel du er. Lånebeløpet vil sammen med stipendet bli utbetalt månedlig, men det er større beløp i begynnelsen av hvert semester.

Skoleåret 2017-2018 får elevene totalt 106 340 kroner i stipend og lån fra Statens Lånekasse. Av dette gjøres 42 536 kroner om til stipend, det vil si at du får pengene dersom du fullfører skoleåret. Det er foreløpig ikke bestemt hva som blir satsene for lån og stipend for skoleåret 2018-2019.

Les mer om lån og stipend hos www.lanekassen.no

Så snart du har fått plass på Sund folkehøgskole, kan du søke om stipend og lån på www.lanekassen.no

Søknad og opptak

Opptakskriterier

  • Aldersgrense 18 år, unntaksvis 18 år før studieturen.
  • Opptaket starter 1. februar
  • Vi tar opp elever så lenge det er plass på linja du søker
  • Vi legger vekt på motivasjon og interesser
  • Vi ser på fordeling mellom jenter og gutter på opptaket
  • Elevopptak vurderes i forhold til skolens ressurser

Søknad 

  • Send en elektronisk søknad
  • Vi svarer deg så raskt vi kan
  • Skriv litt om deg selv og hvorfor du vil begynne på Sund
  • Det er lurt å søke tidlig selv om vi ikke begynner opptaket før 1. februar
Søk nå!
Back To Top