Benedicte – Solidaritet Nord-Sør

Solidaritet Nord-Sør 2016/2017

Jeg våkner tidlig på morgenen av helt fremmede lyder, en ny lukt, annen natur, et språk jeg bruker lang tid på å forstå og ukjente mennesker. Som om sansene mine blir født på ny. Det er en helt annen verden.

Ikke alle skjønner hva jeg gjør her. Ærlig talt gjør jeg ikke alltid det selv. I løpet av to måneders studietur i Guatemala bor vi i vertsfamilier for å lære om hverdagslige utfordringer og kulturmøte. Etter turen skal vi informere om det vi har lært. Alt handler om å kommunisere, å skape bånd.

Tiden stopper litt.
I en stund er denne reisen alt som skjer.
Det er hele verden din.”

Det er forskjell mellom å være på en liten turisttur og å leve et nytt sted en stund. Du får ta del i helt hverdagslige ting som å forberede mat med mødrene i huset. Bli bestevenner med barna som minner om deg selv. De leker akkurat de samme lekene som du gjorde før. Bare på spansk. Kommunikasjon handler ikke bare om å pugge gramatikk i et nytt språk, men om å forstå hverandre. Det er å prøve, feile, lære. Sammen. Jeg reiser ikke bare for å se, men for å være med. Ønsker å være en del av noe. Lille meg vil ta plass i en stor verden.

Møter folk som ivrer etter å fortelle om seg selv. De har så stor tro på at det mellom oss to betyr noe. At vi mennesker kan bygge noe fint sammen.

Etter en stund føles Norge som en helt annen planet. Tidssonen får det til å virke som om det er en helt annen tid, som om de hjemme har en annen måte å telle klokken. Tiden stopper litt. I en stund er denne reisen alt som skjer. Det er hele verden din.

Ved å oppsøke de som ikke blir hørt i media får jeg en ny innsikt. En dypere forståelse av det som skjer rundt meg. Hele verden er vårt hjem og jeg lover deg, du vil få hjemlengsel til reisemålene.